ПСС ИНСТИТУТ ТАМИШ Новосељански пут 33, 26000 Панчево, Србија +381 (0)13 313 092, +381 (0)13 373 002 intam@panet.rs                За корак испред - наше знање и искуство Ваша предност...

Савети и препоруке - Кромпир - 16.08.2021. год.

image alt

На територији РЦ Панчево, усеви касног сортимента кромпира се налазе у фази почетак жућења циме до вађења кртола (BBCH 92-99), док је вађење раних сорти завршено.

На подручију РЦ Панчево у наредним данима се очекује преклапање лета лептира III и IV генерације кромпировог мољца (Phthorimea operculella), а самим тим и подизање бројности штеточине и ризик од настанка штета у усеву кромпира.

На нашем региону је завршено вађење раних сорти кромпира, док на локалитету Панчево почиње вађење преосталих касних сорти кромпира.

Произвођачима који почињу вађење, у циљу заштите кртола од оштећења, предлажу се следеће мере борбе:
- Извађене кртоле кромпира не остављати дуго на парцели, већ их брзо ускладиштити у складишта са температуром од 10°C и обезбеђеном инсектицидном мрежом на отворима (како би се спречио улазак одраслих јединки ове штеточине и њихов даљи развој на кртолама)

Произвођачима кромпира, где цима још није пропала и где неће ускоро почети вађење кромпира препоручује се:
- Стално одржавање компактности земљишта наводњавањем (како би се затвориле пукотине и спречио продор женки и полагање јаја на кртоле), као примена хемијских мера заштите неким од инсектицида: Decis, Polux, Konfuzija (a.m. deltametrin) 0,3-0,5 l/ha (karenca 7 dana).

Извор: ПИС Војводина